Польща

Польща, хоча вона і близько знаходиться до України, просте досить мало пізнана нашими співвітчизниками, і ми разом з друзями вирішили виправити цю ситуацію. В основному туристи відвідують найбільші міста  – Варшаву, Краків, Гданськ, Вроцлав, влимку – Закопане, і це добре. Проте по всій країні розкидані менші за розмірами, але не менш цікаві міста і села, і помандрувавши деякими з них ми знайшли курорти з корисною водою, найстаріші церкви із дуже цікавими різьбленими і писаними іконами, іконостасами, стінами та лавами, давні замки і палаци, воєнні поховання І та ІІ світових війн та єврейські місця пам”яті, мальоване село (де всі хати розмальовані вручну традиційним орнаментом), садиби сільського туризму із кінним господарством і т.д.

В наших подорожах Польщею ми намагаємося показати не тільки відомі місця, тому поєднуємо всі види транспорту і не сидимо довго на одному місці.

Так склалося, що історії України і Польщі пов”язані, тому ми також шукаємо і знаходимо частинки батьківщини в регіонах Польщі. Наприклад, в Мазурському воєводстві відвідали українську школу, в якій нас вразила любов до нашої держави навіть з боку поляків і притримання традицій на такому високому рівні, що в Україні наврядчи таке є.

Нас запрошували на офіційні заходи за участю представників різних країн, дипломатів, під час яких ми відвідували міську раду і суд в Ольштині, дім Мендельсона, Парламент і Конституційний суд в Варшаві, офіси воєводств Малопольського і Дольношльонсткого, мерії міст, університети,  офіси неурядових організацій, місця поховання солдатів під час І св. війни (Малопольське воєводство) і багато інших нетуристичних місць.

Аби подорож до Польщі була цікавою, якісною, вимотала менше нервів і принесла емоційне задоволення, вважаємо за потрібне написати кілька нюансів зі свого досвіду, на які варто звернути увагу.

  1. Мова – тут переважна більшість розмовляє польською. В касах вокзалів, в магазинах, на вулицях, в офіційних установах Вам знадобиться хоча би мінімальне знання мови. Може бути що Вас обслужать в кафе чи ресторані англійською, і в місцях скупчення туристів, в хостелах теж, але для успіху власної подорожі радимо Вам вивчити основні фрази польською, вона не складна для українців. Якщо ж Ви зібралися в села, то навіть не сподівайтеся на англійську, тут навряд-чи її зрозуміють.
  2. Проходження кордону з Україною – рулетка. Можна швидко проїхати, а можна втрапити в чергу на цілий день. Радимо дивитися сайти Державної прикоронної служби щодо ситуації на кордонах і сплановувати свою подорож відповідними видами транспорту. Якщо є проблеми на автомобільних кордонах, тоді радимо піший перехід, або їхати залізницею чи летіти літаком. При виборі перевізника вважайте, що в спільній черзі стоять всі не залежно від назви фірми.
  3. Міський транспорт. Система оплати відрізняється від української тим, що квитки продаються не на маршрут, а на певну кількість часу. Наприклад, купивши квиток на 20 хв. Ви можете проїхати 10 хв в автобусі, 5 хв в метро і 5 хв. в трамваї. Але не дай Бог Ви при вході у перший транспорт по цьому квитку не покладете його в жовтий електронний компостер! Штрафи у Польщі досить високі. Щоб відкрити двері, треба тиснути кнопки (цього ми не знали і проїхали лишні 2 зупинки).
  4. Житло. На нашу суб”єктивну думку, якщо Ви їдете без машини, варто взяти житло ближче до центру, навіть якщо це буде дорожче. По-перше, економія часу, по-друге, економія грошей на транспорт, ну і більше естетичного задоволення від навколишнього середовища. Є різниця в тому щоб прокинутися зразу і мати вигляд з вікна на пл. Ринок, чи прокинутися у спальному районі, потім чекати і їхати в транспорті і аж тоді побачити красу. Так само ввечері, якщо Ви захочете піти в караоке чи клуб, то швидше за все це буде в центрі, і Вам не треба буде думати як їхати до місця ночівлі.
  5. Як провести час. Дуже багато місць, про які знають тільки місцеві або часті туристи, тому в путівниках Ви їх не знайдете. Просто тому, що їх хочуть зберегти такими ж як вони є – малолюдними, камерними, своїми. Також дуже багато регіональних фестивалів, на яких можна навчитися робити щось із народних ремесел. Наприклад, я привезла додому власноруч сплетену корзину, сплетений на подушці браслет, декоративні квіти.

Про деякі із минулих подорожей можна прочитати за цими посиланнями:

 Краків|Cracow: як провести час, не витративши купу грошей

У пошуках Вроцлавських красналів

Ольштин/Olsztyn: столиця “Країни 1000 озер” та як ми тут знайшли частину України

Хочете з нами у наступні подорожі? Напишіть нам про це!